Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

41ο κριτήριο: Οι «ψυχο-παγίδες» του Facebook

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
                                                                                                       Παπατσίρος Απόστολος
                                                                                                               φιλόλογος
41ο κριτήριο αξιολόγησης


                                                   Οι «ψυχο-παγίδες» του Facebook

           Νέες μελέτες υποδεικνύουν τους κινδύνους της ενασχόλησης με τα κοινωνικά δίκτυα

    Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μέρος της καθημερινότητάς τους το Facebook και τα άλλα δημοφιλή δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως όμως συμβαίνει συνήθως, έτσι και εδώ η κακή χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί, σύμφωνα με ειδικούς, να προκαλέσει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα στους χρήστες.

   Επιστήμονες της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κοινωνία της Νευροψυχανάλυσης» ολοκλήρωσαν πριν από λίγες εβδομάδες μια έρευνα στην οποία διαπίστωσαν ότι δύο στους τρεις χρήστες κοινωνικών δικτύων υπερβάλλουν στα όσα γράφουν για τον εαυτό τους, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων, τα οποία ξεκινούν από την εκδήλωση συναισθημάτων ενοχής και ντροπής, συνεχίζουν με την εμφάνιση κατάθλιψης και χτυπούν ακόμη και την πόρτα της παράνοιας.

   Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότεροι χρήστες δημιουργούν μια ψεύτικη περσόνα η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι χρήστες αναφέρουν ότι διαθέτουν γνώσεις και ικανότητες που δεν έχουν αλλά και ότι διάγουν έναν βίο ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα. Όταν ωστόσο κλείνουν τον υπολογιστή τους, έρχονται αντιμέτωποι με τον αληθινό εαυτό τους και την πραγματική τους ζωή και αδυνατώντας να διαχειριστούν την απόσταση της εικονικής από την πραγματική τους υπόσταση εκδηλώνουν ψυχολογικά προβλήματα.

   Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Pitsbourg και του Πανεπιστημίου Columbia παρακολούθησαν χίλιους χρήστες του Facebook. Διαπίστωσαν ότι μόλις πέντε λεπτά ενασχόλησης με το Facebook είναι αρκετά για να επιδράσουν ψυχικά στον χρήστη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αρκούν πέντε λεπτά παραμονής στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για να εκτοξευθούν ο εγωισμός και το επίπεδο αυθορμητισμού ενός χρήστη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η απότομη αλλαγή διάθεσης μπορεί να κάνει τον χρήστη να χάσει τον έλεγχο σε διάφορα επίπεδα. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανίσει επιθετική ή ακόμη και βίαιη συμπεριφορά, ενώ είναι πιθανόν να τον κάνει να τρώει περισσότερο και μάλιστα παχυντικές τροφές. Μπορεί επίσης να τον οδηγήσει σε παράτολμες οικονομικά αποφάσεις με αποτέλεσμα να χάσει πολλά χρήματα.

   Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου ενός ατόμου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, βασική αιτία για την τόσο γρήγορη και δραστική επίδραση των κοινωνικών δικτύων στον ψυχισμό ενός χρήστη είναι το γεγονός ότι η επικοινωνία είναι απρόσωπη. Όπως υποστηρίζουν, όταν επικοινωνούν δύο άτομα, πρόσωπο με πρόσωπο, υπάρχουν διάφοροι κοινωνικοί και άλλοι κανόνες οι οποίοι εμποδίζουν συνήθως την άμεση και έντονη αλλαγή της ψυχικής τους κατάστασης.

   Όταν όμως η επικοινωνία είναι απρόσωπη και γίνεται ηλεκτρονικά, όλοι αυτοί οι κανόνες «αδυνατίζουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ερευνητές. Οι χρήστες τείνουν να παρουσιάζουν μόνο τα θετικά σημεία του εαυτού τους, με τον βαθμό θετικότητας να αυξάνεται από τα υποστηρικτικά μηνύματα και γενικά την αποδοχή των άλλων χρηστών με τους οποίους επικοινωνούν. Έτσι αυξάνεται η αυτοεκτίμηση του χρήστη σε βαθμό τέτοιον ώστε να μειώνεται πολύ η προσωπική του άμυνα και να χάνει τον έλεγχο αναπτύσσοντας επικίνδυνη για τον ίδιο και τους άλλους συμπεριφορά.                            
                                                  (Λαΐνας Θοδωρήςεφημ. το Βήμα, 09/01/2015)


Α.  Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 100-120 λέξεις περίπου.
                                                                                         Μονάδες 25
Β1. Να γράψετε από ένα συνώνυμο για κάθε λέξη που σας δίνεται:
       απέχει, υπόσταση, παράτολμες, εμποδίζουν, παρουσιάζουν.
                                                                                          Μονάδες 5
Β2. Να γράψετε από ένα αντώνυμο για κάθε λέξη που σας δίνεται:
      συνήθως, εμφάνιση, σχετίζεται, έντονη, αποδοχή.
                                                                                          Μονάδες 5
Β3α. Ποια είναι η δομή ανάπτυξης της τέταρτης παραγράφου του κειμένου; (Ειδικοί… χρήματα).    
                                                                                          Μονάδες 4
       β. Ποιος είναι ο τρόπος ανάπτυξης της δεύτερης παραγράφου του κειμένου;
       Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.
                                                                                          Μονάδες 6
Β4. Ποιος είναι ο τρόπος και τα μέσα πειθούς στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου;
                                                                                          Μονάδες 5
Β5. «…οι περισσότεροι χρήστες δημιουργούν μια ψεύτικη περσόνα η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα». Σε μια παράγραφο, 80-100 λέξεων περίπου, να γράψετε για ποιους λόγους πιστεύετε ότι γίνεται αυτό.
                                                                                          Μονάδες 10
Γ΄ Παραγωγή λόγου:
    Το Facebook έχει μπει για τα καλά στη ζωή των περισσότερων νέων σήμερα και σε σημαντικό βαθμό επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Υποθέστε ότι συμμετέχετε ως χρήστης του Facebook στο δημόσιο διάλογο, που διοργανώνουν εκπαιδευτικοί φορείς της περιοχής σας, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ομιλία σας (500-600 λέξεις περίπου) να αναφερθείτε συνοπτικά στους λόγους που οι νέοι προτιμούν το Facebook για την επικοινωνία και τη διασκέδασή τους, καθώς και τις συνέπειές της χρήσης του. Τι θα προτείνατε για την ασφαλέστερη χρήση του;
                                                                                           Μονάδες 40

                                           
                                                              Καλή επιτυχία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου