Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

25ο κριτήριο:"Τα πρότυπα των νέων άλλοτε και τώρα"

 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ                                                              
                                                                                      Παπατσίρος Απόστολος
                                                                                              Φιλόλογος
25ο κριτήριο αξιολόγησης

Τα πρότυπα των νέων άλλοτε και τώρα
 
   Μια γενιά διαρκεί περίπου 30 χρόνια, μας είχαν πει στο σχολείο κάποτε. Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια δημιουργούνται καινούργιες προσωπικότητες, ιδεολογίες, ανάγκες και γενικότερα νέοι τρόποι με τους οποίους εκφράζεται ένα σύνολο από ανθρώπους για μία περίοδο, αφήνοντας έτσι το δικό του στίγμα στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στην ανθρωπότητα. Έπειτα, όταν πλέον ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός της κάθε γενιάς, τη θέση της παίρνει η επόμενη, η οποία εδράζεται πάνω στην προηγούμενη και χτίζει νέα θεμέλια, με απώτερο στόχο πάντα την καινοτομία και την επίτευξη της διαφορετικότητας.

    Στις δεκαετίες του 1970-1990, οι περισσότεροι νέοι είχαν εφευρετικότητα, δημιουργικότητα και βασική τους επιδίωξη ήταν να αλλάξουν, να εξευγενίσουν τον κόσμο και να δημιουργήσουν αυτοδύναμες προσωπικότητες, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να βασιστεί η νέα κοινωνία. Εν ολίγοις μπορούμε να πούμε ότι το πέτυχαν, χωρίς όμως να φροντίσουν να επιτελέσουν μια ενδελεχή προσπάθεια.

   Με τη σειρά της και η δικιά μας γενιά είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό και σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η τεχνολογία στη σύγχρονη εποχή, προσπαθεί να προσαρμοστεί και να καινοτομήσει, χωρίς να πολυσκέπτεται όμως τις συνέπειες που μπορεί να έχει στο μέλλον αυτή η προσπάθεια. Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει απόλυτα το μεγαλύτερο ποσοστό τη σύγχρονη νεαρή σε ηλικία κοινωνία, αυτό είναι η επιζήτηση της γρήγορης «ωρίμανσης», της εύκολης και πολυτελούς ζωής και η αδιάφορη στάση απέναντι σε αξίες και συνήθειες που οι πρόγονοί τους διαφύλαξαν με κάθε θεμιτό μέσο, όπως για παράδειγμα η θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις. Την ίδια στιγμή, οι νέοι δείχνουν να μην ενδιαφέρονται τόσο για την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους, όσο για τη μελλοντική τους αποκατάσταση. Παρά την εμφανή τους επιθυμία για ανεξαρτητοποίηση και ελεύθερη βούληση, εξακολουθούν να απαιτούν από την οικογένεια να τους προσφέρει τα βασικά αγαθά, δίχως να έχουν την άμεση ανάγκη να μπορέσουν οι ίδιοι κάποια στιγμή στο μέλλον να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τα ίδια μόνοι τους.

   Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο η καθημερινότητα των νέων σήμερα να απαρτίζεται αμιγώς  από λίγες και επουσιώδεις δραστηριότητες, που κάθε άλλο παρά εποικοδομητικές είναι. Τατουάζ με σχέδια που ενδεχομένως ούτε οι ίδιοι ξέρουν τι κρύβουν από πίσω τους, ξέφρενοι τρόποι διασκέδασης, χωρίς κάποιο ουσιαστικό νόημα, κλαμπ γεμάτα από νεολαίους που βρίσκουν την ικανοποίηση μέσα σε κενά μπουκάλια αλκοόλ, μύες φουσκωμένοι ως επί το πλείστον από συμπληρώματα διατροφής και χάπια, με απώτερο πάντα στόχο την επίδειξη, ακριβά ρούχα και παπούτσια, κινητά πολυτελείας, που σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με την εικόνα που παρουσιάζει το κράτος στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στους πρόσκαιρους παραδείσους που τους προσφέρουν τα ναρκωτικά. Αυτή είναι μία ανόθευτη εικόνα της πραγματικότητας του σήμερα.

  Οι νέοι πλέον δεν μαζεύονται στις γειτονιές. Δε διασκεδάζουν πραγματικά όπως παλιά. Υπολείπονται σε καινοτόμες ιδέες και εμφανώς προτιμούν την ταχύτητα, την προχειρότητα και την εύκολη λύση. Δεν έχουν πραγματικούς φίλους. Το φιλικό τους περιβάλλον έχει μετατραπεί σε ένα «διαδικτυακό κουτί» που τους γεμίζει με την ψευδαίσθηση ότι έχουν κάποια κοινωνική «αναγνωρισιμότητα» και μια υπόσταση ως προσωπικότητες. Ακόμα και οι διαπροσωπικές σχέσεις που συνάπτονται μεταξύ τους, είναι περισσότερο τυπικές και θέτουν σε κίνδυνο αξίες όπως η αγάπη, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Όλα εκείνα δηλαδή τα ευγενικά συναισθήματα που δένουν μια οικογένεια και συσπειρώνουν μια κοινωνία. Και το ερώτημα προκύπτει εύλογα: Πώς θα είναι άραγε το μέλλον μας ή το μέλλον των παιδιών μας;
                                               (Κώστας Φεργαδάκης, διασκευασμένο κείμενο)


Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 100-120 λέξεις περίπου.
                                                                                       Μονάδες 25
Β1. Να βρείτε από ένα συνώνυμο για κάθε λέξη που σας δίνεται:
επίτευξη, ενδελεχή, θεμιτό, αμιγώς, συνάδουν.
                                                                                       Μονάδες 5
Β2.Από το δεύτερο συνθετικό των λέξεων να βρείτε από μια νέα σύνθετη λέξη:
καινοτομία, αυτοπεποίθηση, συνδυασμό, πρόσκαιρους, μετατραπεί.
                                                                                       Μονάδες 5
Β3. Να βρείτε και να εξηγήσετε το είδος της συλλογιστικής πορείας στην πρώτη παράγραφο του κειμένου.                                                                   
                                                                                      Μονάδες 5
Β4. Ποια είναι η δομή και ο τρόπος ανάπτυξης της τέταρτης παραγράφου του κειμένου;
Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.
                                                                                      Μονάδες 10
Β5.«…οι νέοι δείχνουν να μην ενδιαφέρονται τόσο για την εξέλιξη της προσωπικότητάς τους, όσο για τη μελλοντική τους αποκατάσταση». Σε μια παράγραφο 80-100 λέξεων να γράψετε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη δικαιολογώντας τη θέση σας.
                                                                                      Μονάδες 10

Γ΄ Παραγωγή λόγου: «Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, οι σημερινοί νέοι νιώθουν την ανάγκη να προβάλλουν διαρκώς τον εαυτό τους, όπως με την αυτοφωτογράφηση (selfie) στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), να εντυπωσιάζουν τους άλλους με τις -στυλιστικές κυρίως- επιλογές τους ή τα εξελιγμένα κινητά (smartphones, gadgets), αλλά και τον γενικότερο τρόπο ζωής τους. Σ’ ένα άρθρο για την προσωπική σας ιστοσελίδα (περίπου 500-600 λέξεις) να προσπαθήσετε να εξηγήσετε αυτή τη συμπεριφορά. Πιστεύετε ότι ενέχει κινδύνους; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πρότυπα που θα πρέπει να υιοθετούν οι νέοι στη ζωή τους ώστε να νιώθουν περισσότερη αυτοεκτίμηση;».
                                                                                       Μονάδες 40
                                   
                   
                                           Καλή επιτυχία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου