Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Λόγια Ελλήνων πολιτικών που άφησαν εποχή



Αποτέλεσμα εικόνας για βουλη εικονες
                               
  Λόγια Ελλήνων πολιτικών που άφησαν εποχή

   Στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδας υπήρξαν πολλές προσωπικότητες πρόεδροι Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές, που ανεξάρτητα από το πόσο ήταν ή δεν ήταν σημαντικοί για τον τόπο, προκάλεσαν την κοινή γνώμη και τα σχόλια του Τύπου της εποχής για κάποιες δηλώσεις τους, που κανείς δεν θα ξεχάσει όσα χρόνια και αν περάσουν. Οι δηλώσεις τους αυτές δεν ήταν μόνο σοβαρές κι επίσημες για τα πολιτικά ζητήματα της εποχής, αλλά κι ανεπίσημες στο πλαίσιο χαλαρής συζήτησης, που όμως έλαβαν μεγαλύτερη διάσταση τότε λόγω της προβολής τους από τον Τύπο -κυρίως τον αντιπολιτευόμενο- και έγιναν αντικείμενο για ποικίλα σχόλια από τον κόσμο. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, οι φράσεις που έγραψαν ιστορία είναι οι ακόλουθες:



1. «Και όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια»: Κωνσταντίνος Καραμανλής

    Ιστορική δήλωση του Καραμανλή ενώπιον αξιωματικών, το 1975 και μετά τη μετατροπή από τον ίδιο της θανατικής ποινής, που είχε επιβληθεί στους τρεις Απριλιανούς δικτάτορες (Παπαδόπουλο, Πατακό, Μακαρέζο) σε ισόβια. Ο ¨εθνάρχης¨ επιβεβαιώθηκε μερικώς γιατί από όλους τους ισοβίτες δικτάτορες οι μόνοι που έμειναν και πέθαναν στη φυλακή ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο αδερφός του Κώστας, ο Ιωαννίδης και ο Ντερτιλής. Οι άλλοι βγήκαν τη δεκαετία του ΄90 με την ευεργετική διάταξη για λόγους υγείας που προβλέπεται για όλους τους ισοβίτες.

   
2. «Βυθίσατε το Χόρα»: Ανδρέας Παπανδρέου

    Η ιστορική δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούλιο του 1976 μετά την έξοδο στο Αιγαίο του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους ¨Χόρα¨ για υποθαλάσσιες έρευνες στη περιοχή βορείως της Λέσβου. Τότε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αγνόησε την προτροπή αυτή, που θα σήμαινε και κήρυξη πολέμου, προτείνοντας στην Τουρκία την προσφυγή στη Χάγη σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο. Η κρίση πάντως εκτονώθηκε. Το ¨Χόρα¨ θα αποσυρθεί και θα επιστρέψει για τον ίδιο λόγο, αλλά με άλλο όνομα (Σισμίκ) το 1987 και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τότε. Τελικά δε βγήκε από τον Ελλήσποντο και η κρίση εκτονώθηκε.

3. «Mea culpa» (Δικό μου λάθος) Φράση του Ανδρέα Παπανδρέου για τις συνομιλίες στο Νταβός με τον Οζάλ το 1988, και τη συμφωνία που ¨έβαζε στο ράφι¨ το Κυπριακό. Η φράση είναι μεταγενέστερη της συμφωνίας, η οποία μεταξύ άλλων επικύρωνε και το «μη πόλεμον» ανάμεσα στις δύο χώρες.

   
4. «Όποιο πρόβατο βγαίνει από το μαντρί το τρώει ο λύκος», Ευάγγελος Αβέρωφ, 1985, επίτιμος πρόεδρος της Νέας δημοκρατίας.

  Ποιμενικά γλαφυρή και προφητική περιγραφή για το τι παθαίνει όποιος φεύγει από το κόμμα-μαντρί. Αναφερόταν στον Κωστή Στεφανόπουλο και άλλους 9 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που αποχώρησαν ιδρύοντας τη Δημοκρατική Ανανέωση, η οποία όμως δεν ευδοκίμησε και θα διαλυθεί το 1994. Η φράση παρέμεινε παροιμιώδης και ίσχυσε και για πολλά άλλα πολιτικά πρόσωπα που αποσκίρτησαν κατά καιρούς από το κομματικό ¨κοπάδι¨ (Αρσένης, Μάνος, κ.α.)

 
5. «Η χώρα μετεβλήθη σε ένα απέραντο φρενοκομείο», Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1989

  Η τελευταία μεγάλη ρήση – χρησμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήθελε έτσι να δείξει την ενόχλησή του, όταν κλήθηκε από τον εισαγγελέα, που ερευνούσε το σκάνδαλο Κοσκωτά, να καταθέσει με το αιτιολογικό ότι είχε συναντήσει τον Κοσκωτά σε κάποια δεξίωση!

  
6. “Μετά από 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το Σκοπιανό”: Κώστας Μητσοτάκης 13/2/1993

   Ειπώθηκε μετά την αποπομπή του τότε υπουργού εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λόγω του Σκοπιανού και της συμβιβαστικής λύσης που υιοθετούσε ο πρώην πρωθυπουργός για σύνθετη ονομασία του κρατιδίου ως «Nova Makedonija».Τότε πολλοί ξαφνιάστηκαν και αντέδρασαν σ’ αυτές τις δηλώσεις, όμως τα λόγια αυτά έκρυβαν πολιτικό ρεαλισμό και διορατικότητα γιατί πράγματι μετά από 10 χρόνια -και λιγότερα ίσως- κανείς δε θυμόταν το Σκοπιανό, οι δε συζητήσεις διακόπηκαν και δεν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο, οπότε η λύση που είχε προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός ήταν η πιο ανώδυνη.

    

7. «Σιγά μη μας ρίξουν για ένα κωλόσπιτο». Βαγγέλης Γιαννόπουλος, υπουργός δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ

  Το «κωλόσπιτο» ήταν η βίλα της οδού Αγράμπελης, αριθμός 6, στην Εκάλη, που απέκτησαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Δήμητρα Λιάνη, εμβαδού κτίσματος 532 τ.μ και επέκτασης 380 τ.μ. Τα συνεχή κακεντρεχή σχόλια της εφημερίδας ¨Αυριανή¨, του Μάκη Κουρή, που είχε αλλάξει πολιτική γραμμή, προκάλεσαν την έκρηξη του Γιαννόπουλου, που ¨δε μάσαγε τα λόγια του¨ και εξέφραζε και τη βεβαιότητα ότι παρ’ όλα αυτά που έγραφαν οι εφημερίδες για σκάνδαλα και το κόστος της βίλας (800 εκατομμύρια δραχμές) και τους διάφορους δανειστές – φίλους του τότε πρωθυπουργού, δε θα έχαναν τελικά την εξουσία… Και επιβεβαιώθηκε!

  

8. «Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή της χώρας»! Κώστας Καραμανλής

  Οκτώβριος 2004. Σε συνεστίαση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην ταβέρνα του ¨Μπαϊρακτάρη¨ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εκφράζει στην αργκώ την πρόθεσή του να αντισταθεί στα ¨διαπλεκόμενα συμφέροντα¨ της εποχής, δηλαδή τους μεγαλοεκδότες και τους μεγαλοεργολάβους κατασκευαστές. Οι ¨νταβατζήδες¨ δηλαδή οι προστάτες ήταν το πρόβλημα της πολιτικής ζωής της χώρας που απαιτούσε καθαρές λύσεις και νομοθετική πρωτοβουλία (ιδέ νομοσχέδιο ¨βασικού μετόχου¨). Φαίνεται ο πρωθυπουργός ένιωσε για λίγο να συνδέεται με έναν άλλο υπέρμαχο του νόμου τον πραγματικό Μπαϊρακτάρη, που ήταν αστυνομικός διευθυντής Αθηνών στα χρόνια του Τρικούπη (1890) και είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των παρανόμων, προστατών, τραμπούκων, πορτοφολάδων και ¨κουτσαβάκηδων¨ του Ψυρρή. Η μόνη διαφορά τους ήταν ότι ενώ ο Μπαϊρακτάρης στους ¨προστάτες¨ της εποχής έκοβε τα μανίκια απ’ τα σακάκια και το μισό μουστάκι για να μην ξαναβγούν από ντροπή στην πιάτσα, ο Καραμανλής ήθελε να καθαρίσει ¨σεμνά και ταπεινά¨. Κι έμεινε με τις καλές προθέσεις.

   
9. «Λεφτά υπάρχουν»: Γιώργος Παπανδρέου

    Η φράση που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Δ.Ε.Θ το 2009 κι έγινε πρωτοσέλιδο, σλόγκαν, ανέκδοτο και τελικά κακόγουστη φάρσα με την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» τα ¨μνημόνια¨ και τα ¨μεσοπρόθεσμα¨, που ακολούθησαν από το ¨μηχανισμό διάσωσης¨ της Τρόικα. Ο κόσμος τότε πείστηκε ότι ¨λεφτά υπάρχουν¨, αλλά διαψεύστηκε στη συνέχεια κι έτσι έμεινε αυτή η δήλωση να υπενθυμίζει σ’ όλους τις συνέπειες της ανεύθυνης ρητορικής και παροχολογίας σε περίοδο κρίσης.

    

10. «Μαζί τα φάγαμε»: Θεόδωρος Πάγκαλος

  21-9-2010. Η απάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου στη Βουλή στο ¨πως φάγατε τα λεφτά;¨ που ρωτάει ο κόσμος, έμελλε να συζητηθεί περισσότερο απ’ όλες και να προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε όσους ένιωθαν εκτός από εξαπατημένοι και θύματα, τώρα να χρεώνονται και την ευθύνη για την πολιτική παραλυσία και το μεγάλο φαγοπότι που προηγήθηκε. Κάποιοι όμως είπαν πως είχε δίκαιο ο Πάγκαλος και το συνέδεσαν με την εποχή του ¨Τσοβόλα δώστα όλα¨ και την κομματική πελατεία, οπότε θεωρούν υποκριτικό να μας ενοχλεί η δήλωση και όχι ή ίδια η πραγματικότητα που ζούσαμε. Ζούσαμε, τρόπος του λέγειν, ζούσαν οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι, ανεπάγγελτοι, κομματικοί εργατοπατέρες, παράνομα διορισμένοι ή καλοβολεμένοι σε δημόσιες θέσεις και με παχυλές αμοιβές κοκ. Πικρές αλήθειες…



11. ''Δεν θα επιστρέψω στη Ν.Δ και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο «αρχηγός» της''. Αντώνης Σαμαράς 1993. 


    Μετά την αποχώρησή του από τη ΝΔ το 1993, δημιούργησε την "Πολιτική Άνοιξη", που όμως δεν ευδοκίμησε πολιτικά. Μετά από μια περίοδο αποχής, και επέστρεψε στη ΝΔ, και βουλευτής βγήκε, και αρχηγός της ΝΔ έγινε, και πρωθυπουργός το 2012. Το πρόβατο που βγήκε από το μαντρί, που έλεγε κι ο Αβέρωφ, δεν τό 'φαγε ο λύκος...γύρισε και κάνει τον τσοπάνη...    


   
12. «Έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα και αυτοί της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν να με αποκαλούν αδερφή». (sic) Πέτρος Τατσόπουλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, συγγραφέας…

Νοέμβριος 2012, συνέντευξη στο περιοδικό GRASH.

Ουδέν σχόλιον…

Τί να πει κανείς; Τί να σκεφτεί; Από πού ν’ αρχίσει; Χάνουν το νόημα τους και οι λέξεις. Καταλαβαίνεις πότε ένας άνθρωπος κάνει χιούμορ ή μιλάει σοβαρά. Δεν υπάρχει σοβαρός τρόπος να εξηγήσεις την ελαφρότητα. Πάντως με τις αστείες δηλώσεις δεν πλήττουμε ποτέ. Μας ξεπερνάνε όλους. Οι γελοιογράφοι τρίβουν τα χέρια τους, τα νούμερα στην επιθεώρηση και οι σατιρικές εκπομπές στην τηλεόραση (βλέπε Ράδιο Αρβύλα) δίνουν και παίρνουν. Και έπεται και συνέχεια…

Νεότερη δημοσίευση (15-1-2015) προεκλογική:
13."Ιδού η Ρόδος. Και το πήδηµα ...σε λίγες µέρες, µε την ώθηση του ελληνικού λαού¨.
Αλέξης Τσίπρας .(Από την ομιλία του στη Ρόδο).  Τί σας έλεγα;