Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

15ο κριτήριο "Ρατσισμός"


ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ                                                                                         
15ο κριτήριο αξιολόγησης                                          Παπατσίρος Απόστολος
                                                                                           φιλόλογος                                   
                                                   Περί ρατσισμού...

   Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής της καταγωγής. Αιτία του ρατσισμού είναι συνήθως ένα μείγμα υπεροψίας και φόβου. Δηλαδή, από τη μια πλευρά αισθανόμαστε ότι η δική μας φυλή είναι ανώτερη -πιο καλλιεργημένη, πιο έξυπνη, πιο πολιτισμένη κτλ.- ενώ από την άλλη αισθανόμαστε ότι η άλλη φυλή με κάποιο τρόπο μας απειλεί, είτε στρατιωτικά, είτε πολιτιστικά, είτε ακόμη και στο επίπεδο εξεύρεσης εργασίας. Το αποτέλεσμα, μέσα μας, είναι να βλέπουμε μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων με εχθρότητα και προκατάληψη.

   Ο ρατσισμός ενέχει πάντοτε το στοιχείο της διαστρεβλωμένης όρασης. Στους μεν εαυτούς μας, βλέπουμε μόνο καλά, μόνο αρετές, μόνο μεγαλείο. Αν κατά σύμπτωση προσέξουμε κάποιο ελάττωμα, εύκολα το δικαιολογούμε. Στη δε αντίπαλη φυλή βλέπουμε μόνο πάθη, μόνο πονηρία, μόνο μικρότητα. Αν κατά σύμπτωση προσέξουμε κάποια καλοσύνη, εύκολα την ανάγουμε στην υστεροβουλία.

  Ο κάθε λαός βρίσκει τα δικά του προσχήματα όταν θέλει να στραφεί προς τον ρατσισμό. Η ναζιστική Γερμανία είχε προφασιστεί τη γενετική καθαρότητα. Η Αγγλία της αποικιοκρατίας προφασίστηκε την πολιτιστική ανωτερότητα. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, όταν έχουμε κρούσματα ρατσισμού, συνήθως αναζητούμε πρόσχημα στην εθνική μας καταγωγή, στην ελληνικότητά μας και στην ένδοξη ιστορία μας.

  Είναι βέβαια αλήθεια ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας συνεισέφεραν πολλά στoν πανανθρώπινο πολιτισμό, ίσως και περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο λαό της εποχής εκείνης. Το έκαναν όμως αυτό καλλιεργώντας τη δημοκρατία και τον σεβασμό προς τον κάθε άνθρωπο, προς το ανθρώπινο πρόσωπο αυτό καθ’ εαυτό. Αν τώρα εμείς -εν ονόματι των αρχαίων- περιφρονούμε κάποιους εκ των συνανθρώπων μας, τότε το μόνο που κάνουμε είναι να φανερώνουμε ότι δεν είμαστε γνήσια παιδιά τους.

  Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνούμε είναι ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από την παιδεία που έλαβε και από τον πολιτισμό στον οποίο ανατράφηκε, έχει μέσα του την ίδια φλόγα της ανθρώπινης φύσης που έχουμε κι εμείς. Έχει δηλαδή την ικανότητα να αγαπά, να δημιουργεί, να ζει σε κοινωνία, να σκέπτεται, να χαίρεται, να θαυμάζει. Ίσως σε κάποια εξωτερικά ιδιώματα ή σε κάποιες συνήθειες να διαφέρει από εμάς, αλλά αυτό θα έπρεπε να ξυπνούσε το ενδιαφέρον μας μάλλον -πώς να γνωριστούμε καλύτερα-  παρά το φόβο, την κατάκριση, την περιφρόνηση.

  Γι’ αυτό όταν είμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους από άλλες φυλές, καλό είναι να διατηρούμε μια υγιή στάση φιλοξενίας, να αποδεχόμαστε τον άλλο γι' αυτό που είναι, ώστε να σεβόμαστε ταυτόχρονα και τον εαυτό μας γι’ αυτό που είναι. Αν προσέξουμε στον άλλο άνθρωπο, στην άλλη φυλή, κάποια ελαττώματα, ας θυμηθούμε ότι έχουμε και εμείς, αν όχι τα ίδια, τουλάχιστον άλλα εξίσου σοβαρά ελαττώματα. Αν αντιληφθούμε κάποια προτερήματα, ας μην αφήσουμε τον εαυτό μας να τα διαστρεβλώσει με σκέψεις του τύπου "Μπορεί αυτοί να είναι ευγενικοί αλλά είναι κατά βάθος ψυχροί, ενώ εμείς που όλοι μέρα βριζόμαστε κατά βάθος έχουμε καλή καρδιά". Δηλαδή, αν προσπαθούσαμε λίγο περισσότερο, αν είχαμε τη διάθεση να μάθουμε, δε θα μπορούσαμε κι εμείς να γίνουμε ευγενικοί και να έχουμε καλή καρδιά; Ο πραγματικά μεγάλος άνθρωπος, ο πραγματικά μεγάλος λαός, είναι αυτός που ξέρει να μαθαίνει από τα προτερήματα των άλλων, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί αλώβητη τη δική του ταυτότητα.
                                                                       (διασκευή από τον Τύπο)

Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 80-100 λέξεις περίπου.
                                                                                  (Μονάδες 25)
Β1. Να γράψετε για κάθε λέξη που σας δίνεται από ένα συνώνυμο: περιφρόνησης, υπεροψίας, σύμπτωση, ανεξάρτητα, αλώβητη.
                                                                                  (Μονάδες 10)
Β2. Ποια είναι η δομή της τελευταίας παραγράφου του κειμένου;
                                                                                  (Μονάδες 5)
Β3. Να βρείτε τον τρόπο ανάπτυξης της τρίτης παραγράφου (Ο κάθε λαός βρίσκει…ιστορία μας). Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.
                                                                                   (Μονάδες 10)
Β4. «Ο πραγματικά μεγάλος άνθρωπος, ο πραγματικά μεγάλος λαός, είναι αυτός που ξέρει να μαθαίνει από τα προτερήματα των άλλων, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί αλώβητη τη δική του ταυτότητα». Να αιτιολογήσετε την άποψη αυτή σε μια παράγραφο 80-100 λέξεων περίπου.
                                                                                   (Μονάδες 10)
Γ΄ Παραγωγή λόγου: ¨Στο πλαίσιο εκδήλωσης του σχολείου σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποθέστε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη να μιλήσετε στους συμμαθητές σας για το πρόβλημα του ρατσισμού στον σύγχρονο κόσμο. Στην ομιλία σας (500-600 λέξεις περίπου) να αναφερθείτε στις συνέπειες του ρατσισμού στον κόσμο σήμερα και να προτείνετε τους τρόπους αντιμετώπισής του, που εσείς θεωρείτε σημαντικούς¨.
                                                                                  (Μονάδες 40)
Για ενδεικτικές απαντήσεις στην έκθεση: http://papatsiros.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html                                                                                                             
                                                         
Οι "Μαύροι Πάνθηρες" Tommie Smith και John Carlos διαμαρτύρονται με υψωμένη γροθιά και μαύρα γάντια για τον λευκό ρατσισμό των Αμερικανών στην ολυμπιάδα του 1968. Μετά τους αφαιρέθηκαν τα μετάλλια και αποβλήθηκαν από κάθε διοργάνωση.     
                                                 
                                                                  Καλή επιτυχία...

1 σχόλιο: