Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

13o κριτήριο "Ανθρώπινα δικαιώματα"

 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ


                                                                                                Παπατσίρος Απόστολος
                                                                                                          φιλόλογος

13ο κριτήριο αξιολόγησης
                                                 Η Ελλάδα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Η ανθρωπότητα ζει στον αστερισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πεντηκοστή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο με μια σειρά εκδηλώσεων όπου συμμετείχαν πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διακρατικών και μη κυβερνητικών οργανισμών. Οι επετειακές αναφορές στην Οικουμενική Διακήρυξη όμως δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνούμε ότι, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει ζητούμενο και όχι οριστική κατάκτηση. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν μαζικές παραβιάσεις μερικών από τα θεμελιωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλά μέρη του πλανήτη μας, ακόμη και στη γειτονιά μας.

   Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ο σεβασμός τριών βασικών αρχών. Η πρώτη θεμελιώδης αρχή είναι η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία δεν επιτρέπεται να καταπατούνται με πρόφαση τον σεβασμό των εθνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων. Η δεύτερη είναι ο αδιαίρετος χαρακτήρας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τόσο τα ατομικά όσο και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα πρέπει να αναγνωρίζονται και να προστατεύονται στον ίδιο βαθμό διότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε μιας από τις κατηγορίες αυτές αποτελεί προϋπόθεση της άσκησης των δικαιωμάτων της άλλης. Τρίτη βασική αρχή είναι η κοινωνική ευθύνη του φορέα των δικαιωμάτων, που έχει και καθήκοντα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

    Στις διακρατικές σχέσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν μια ολοένα και σημαντικότερη θέση. Κράτη που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες των πολιτών τους και δεν αναπτύσσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς απομονώνονται από τη διεθνή κοινότητα και δεν γίνονται δεκτά σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ περιορίζονται οι δυνατότητες οικονομικής τους ενίσχυσης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νέα αυτή πραγματικότητα. Εξάλλου μάχες δίνονται και κερδίζονται για την κατάργηση της ασυλίας και της ατιμωρησίας των υπαιτίων για δολοφονίες, βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Στον αγώνα για την προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών, η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει γίνει σημαντική παράμετρος της εξωτερικής πολιτικής μας. Η χώρα μας έχει προχωρήσει στην υπογραφή και την επικύρωση διεθνών συμβάσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, διευρύνονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διασφαλισθεί η συμμετοχή των μεταναστών στην οικονομική ζωή της χώρας μέσω της χορήγησης της «πράσινης κάρτας». Η ένταξη στον κοινωνικό ιστό των μεταναστών σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εγκληματικότητας αποτελεί το δίπτυχο της πολιτικής μας που δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Παράλληλα προωθείται η συμμόρφωση της χώρας μας με τις αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και λαμβάνονται μέτρα ώστε οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπιστώνονται στη χώρα μας να θεραπεύονται και να μην επαναλαμβάνονται. Ακόμα διευρύνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, με σκοπό την αμοιβαία ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

­   Θα αποτελούσε βεβαίως εθελοτυφλία ο ισχυρισμός ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας είναι ιδανική. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και ευρύτητα πνεύματος τα προβλήματα των τσιγγάνων, των ξένων που φιλοξενούνται στη χώρα μας, διαφόρων κοινωνικών ομάδων με ιδιαιτερότητες κλπ. Διότι η εξύψωση του επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και υποχρέωση μιας αληθινά δημοκρατικής πολιτείας. 
                                                                                                 (Γιάννος Κρανιδιώτης)

Α.   Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 100-120 λέξεις περίπου.
                                                                                           Μονάδες 25
Β1. Να γράψετε από μια συνώνυμη λέξη για κάθε τύπο που σας δίνεται:
       ευθύνη, απομονώνονται, προάσπιση, χορήγησης, ένταξη.
                                                                                           Μονάδες 5
Β2. Να γράψετε από μια αντώνυμη λέξη για κάθε τύπο που σας δίνεται:
      αναμφισβήτητη, βασικών, ιδιαίτερα, διευρύνονται, εξύψωση.
                                                                                           Μονάδες 5
Β3. Ποιoς είναι o τρόπος ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου; Να δικαιολογήσετε
       την απάντησή σας.
                                                                                           Μονάδες 5
Β4. Να βρείτε το είδος της συλλογιστικής πορείας στη δεύτερη παράγραφο.
       Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.
                                                                                           Μονάδες 5
Β5. Ποιον τρόπο και ποια μέσα πειθούς επιστρατεύει ο συγγραφέας στην τρίτη παράγραφο;
                                                                                           Μονάδες 5
Β6. «Η πρώτη θεμελιώδης αρχή είναι η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Να γράψετε μια παράγραφο 80-100 λέξεων περίπου, που να εξηγείτε τον οικουμενικό χαρακτήρα  της ανάγκης για την ύπαρξη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
                                                                                           Μονάδες 10
Γ΄ Παραγωγή Λόγου:
   «Τα τελευταία χρόνια παρότι παρατηρείται παγκόσμια κινητικότητα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από ανθρωπιστικές οργανώσεις κυρίως, εντούτοις συνεχίζεται η ωμή καταπάτησή τους σε πολλές χώρες του πλανήτη, όχι απαραίτητα υπανάπτυκτες αλλά και σε θεωρούμενες αναπτυγμένες. Να γράψετε ένα άρθρο (500-600 λέξεις περίπου) που πρόκειται να δημοσιεύσετε σε εφημερίδα για τα σύγχρονα φαινόμενα παραβίασης και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Εσείς πού αποδίδετε το φαινόμενο αυτό και τι θα προτείνατε για την αντιμετώπισή του;».
                                                                                           Μονάδες 40

                                                                                     
Δείτε ανάλυση του θέματος στον σύνδεσμο:http://papatsiros.blogspot.gr/2015/03/normal-0-false-false-false_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου